Kategorie

Aeracja i wertykulacja

Aeracja i wertykulacja

Aeracja i wertykulacja

Pod tymi dość groźnie brzmiącymi nazwami kryją się dwa zabiegi, które są niezbędne dla prawidłowej pielęgnacji trawnika. Dobrą wiadomością jest to, że nie trzeba wykonywać ich tak często jak koszenia, podlewania, czy nawet nawożenia. Aeracja i wertykulacja są niezbędne przy pielęgnacji trawnika. Są to zabiegi rewitalizujące trawę, które wykonuje się co najmniej raz w sezonie. Ich zbawienny wpływ na kondycję trawy szybko zauważymy w postaci soczyście zielonej, gęstej darni o mocnym i gęstym układzie korzeniowym.

Aeracja – co to jest?

Aeracja to po prostu napowietrzenie gleby. Zabieg polega na pionowym nakłuwaniu ziemi na głębokość aż 8-10 cm – chodzi o to, aby dotrzeć do korzeni trawy. Aeracja ułatwia trawie oddychanie i doprowadza życiodajny tlen do korzeni. Ponadto otwory zwiększają przyswajanie wody przez glebę, a także usprawniają działania nawozów. Napowietrzanie wykonuje się w sposób ręczny bądź wykorzystując specjalistyczne, mechaniczne lub elektryczne aeratory.

Czym i jak wykonać aerację?

Aerację ręczną możemy wykonać z wykorzystaniem wideł ogrodowych czy specjalnych nakładek z kolcami na buty. Pamiętajmy jednak, że w 1 m2 trawnika musimy zrobić aż kilkaset nakłuć. W przypadku gleb luźniejszych optymalna ilość to 100-150 nakłuć, a w glebach bardziej zbitych musimy wykonać ich ok. 180-200 na m2. Ponadto gleby bardziej zwarte (gliny, iły) musimy nakłuć gęściej – co 10 cm, a lekkie (piaszczyste) co 15 cm. Jeśli jesteśmy zatem posiadaczami obszernej działki najlepiej będzie zaopatrzyć się w aerator elektryczny lub spalinowy, który oszczędzi nasz czas i wysiłek.

Przy małych obszarach do 50 m2 wystarczą widły lub mechaniczny ręczny aerator. Z wyglądu przypomina nieco ręczną kosiarkę i działa na zasadzie wałka wyposażonego w ostrza, które obracając się wykonują nakłucia. Takie urządzenia często mają wymienne akcesoria, dzięki czemu aeratorem będziemy mogli wykonać także np. wertykulację.

Kiedy nakłuwać trawnik?

Zabieg napowietrzenia gleby najlepiej wykonać po pierwszym wiosennym skoszeniu trawy, w wilgotnej, ale nie świeżo podlanej ziemi. Aerację można powtórzyć także późniejszym latem, kiedy ziemia cierpi z powodu lipcowych upałów. Pamiętajmy przy tym, że ten rodzaj zabiegu pielęgnacyjnego przeprowadzamy na przynajmniej 2-letnim trawniku.

Zasady prawidłowej aeracji:

  • aerację wykonujemy na co najmniej 2-letnim dojrzałym trawniku,
  • przeprowadzamy ją przynajmniej raz w roku, zaraz po pierwszym koszeniu na wiosnę,
  • aeracją dobrze jest powtórzyć przy upalnym lecie,
  • intensywnie użytkowane trawniki dobrze napowietrzać 2-3 razy w ciągu sezonu,
  • przy luźniejszych glebach (piaszczystych) wykonujemy 150-200 nakłuć na 1 m2, przy cięższych gruntach (gliniastych, ilastych) – 180-200 nakłuć/m2,
  • grunt pod trawnikiem nakłuwamy na głębokość 8-10 cm,
  • nakłuwamy glebę wilgotną, ale nie bezpośrednio po podlaniu.

Wertykulacja trawnika

Wertykulacja polega na poziomym nacinaniu trawnika na głębokość 5-8 cm ostrymi nożami i jest niezbędnym elementem corocznej pielęgnacji. Stosuje się ją w celu oczyszczenia darni z martwych szczątków trawy i mchu (tzw. filcu), które narastają przy glebie szczególnie w okresie zimowego snu. Ponadto nacięty w ten sposób trawnik lepiej przyswaja wodę, powietrze i składniki mineralne z nawozu – trafiają wprost do korzeni.

Kiedy przeprowadzić wertykulację?

Wertykulację wykonuje się, podobnie jak aerację, zaraz na początku sezonu wegetacyjnego, tuż po pierwszym koszeniu trawy, lub w czasie ostatnich jesiennych prac w ogrodzie. Przestrzeganie tego czasu jest ważne, ponieważ zabieg wertykulacji jest bardzo inwazyjny – trawa jest niemal całkowicie zaorana. Choć widok może być bolesny dla oczu, wertykulacja to samo dobro dla trawy, a po kilku tygodniach trawnik odrośnie o wiele zdrowszy i piękniejszy. Nacinanie można przeprowadzić tego samego dnia co aerację i powtórzyć jesienią, aby dodatkowo przygotować trawę do zimowania. Prace przy nacinaniu to także dobry czas, aby podsypać nieco nasion tam, gdzie trawa wyłysiała, a także odżywić trawnik nawozem. Ważne: wertykulację robimy tylko na przynajmniej 2-letnim trawniku i nie w czasie intensywnego wzrostu – istnieje duże prawdopodobieństwo, że uszkodzimy młode pędy.

Jak i czym ponacinać trawnik?

Wertykulację możemy wykonać ręcznie lub za pomocą elektrycznych i spalinowych wertykulatorów. Do ręcznej wertykulacji służą specjalne grabie wyposażone w rząd zaokrąglonych noży, a także narzędzie z obracającym się mechanicznie wałkiem z ostrzami. Przy większych obszarach stosuje się napędzane elektrycznie bądź spalinowo profesjonalne wertykulatory. Po trawniku najlepiej jest prowadzić wertykulator na krzyż w obie strony, aby mieć pewność, że gleba została ponacinana równomiernie.

Co potem?

Po skończonej wertykulacja pozostaje ogromna ilość przekopanej trawy, którą należy zagrabić i zutylizować – nie wolno dodawać jej do kompostownika, ponieważ może zawierać zarodniki grzybów i różnych chorób. Teren można później jeszcze raz zagrabić i podsypać nawozu. Następnie należy trawnik podlać i poczekać przynajmniej 3-4 tygodnie na odrośnięcie sprężystej i gęstej darni.

Zasady poprawnej wertykulacji:

  • wertykulację przeprowadzamy na suchej trawie,
  • nacinany trawnik powinien być przynajmniej 2-letni,
  • wertykulację przeprowadzamy wczesną wiosną na przełomie marca i kwietnia lub jesienią,
  • przed wertykulacją usuwamy wszystkie ciała obce z trawnika – kamienie, gałęzie, żwir,
  • trawę nacinamy krzyżowo w obu kierunkach,
  • trawę i filc pozostałe po wertykulacja zagrabiamy i utylizujemy – nie nadają się na kompost!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel